Szlovákia / Érdekességek listája / Történelmi nevezetességek / Zsidó kulturális örökség a pozsonyi körzetben

Zsidó kulturális örökség a pozsonyi körzetben

Židovské kultúrne dedičstvo v Bratislavskom kraji
Židovské kultúrne dedičstvo v Bratislavskom kraji

A zsidó kulturális örökség útja Szlovákiában komplex projekt, amely kutatásból, valamint művelődési és propagációs tevékenységekből áll. A projekt célja a zsidó kulturális örökség megőrzése és megújítása Szlovákiában. A tevékenységek nagyrészt a Synagoga Slovaca nevű kutatóprojekt eredményeiből származnak, amely 2001 és 2005 között dokumentálta a szlovák zsinagógákat. A kutatási eredmények (építészeti tervek, fotódokumentáció, az épületek leírásai) rendelkezésre állnak a nyilvánosság számára, és a javaslat támogatását szolgálják a kulturális politikában, valamint segítenek a zsidó közösség emlékműveinek gondosabb megőrzésében.

A pozsonyi körzetben az alábbi emlékekműveket tekinthetik meg, amelyek együtt alkotják a zsidó kulturális örökséget:

 • Pozsony - Chatam Sofer emléktáblája
 • Pozsony - A Zsidó Kultúra Múzeuma
 • Pozsony - Zsinagóga
 • Malacka - Zsinagóga
 • Stomfa - Zsinagóga

Távolság a repülőterektől:

 • Pozsony 30 perc a központtól
 • Kassa - 460 km
 • Poprád - 339 km 

Chatama Sófer emlékműve

chatam soferA vár alatt, a mai alagútnál  található temető történelme a 17. századig nyúlik vissza, amikor a Pállffy család engedélyezte zsidó beosztottjainak, hogy a várhegy és a Duna közötti területen temetőt létesítsen. 1847-ig szolgálta a közösséget. Csak 1943-ban került veszélybe, amikor az alagút kiépítésének és a rakpart szabályozásának következtében úgy döntöttek, hogy felszámolják. A sírok nagy részét exhumálták, és a relikviákat gondosan áthelyezték az új ortodox temetőbe. A síroknak mindössze egy kis csoportja (23) maradt meg eredeti helyén - a pozsonyi tudósoké Chatam Sofer rabbi köré csoportosulva - ,amelyeket betonpanelekkel takartak le. 2000 és 2002 között ment végbe a sírok rekonstrukciója.  Ez a figyelemreméltó objektum méltó nyugvóhely a jelentős tudósok számára, ezenkívül  a pozsonyi zsidóközösség attraktív emlékműve.

Helyszín: Nábrežie arm. gen. L. Svobodu, Pozsony

Nyitva tartás: Szervezett csoportok előre megegyezhetnek a pozsonyi zsidó vallásközösséggel

 

A Zsidó Kultúra Múzeuma

muzeum

A Zsidó Kultúra Múzeuma (ZSKM) a két megmaradt épület egyikében található a néhai Zsidóutcában  Pozsonyban, amelyet a 20. század hatvanas éveiben romboltak le az SNP híd (Új híd) építésekor. A 18. századból származó barokk kastély ezt követően lett átalakítva a 19. században, és 1993 után a felújítás óta a ZSMK állandó kiállítása tekinthető meg benne. A kiállítás legjelentősebb tárgyai a két értékes korsó Szenicéből. 1734-ből és 1776-ból származnak, és a zsidó Chevra Kadis szenttestvériség tulajdona volt. Jelentősége abban áll, hogy a hagyományos zsidóközösség tagjai számára biztosította az emberhez méltó temetést. A korsók a testvériség egyes cselekedeteinek jeleneteit ábrázolják. Ezek az értékes leletek inspiráltak 1999-ben a közös szlovák-izraeli bélyegkiadást.

Helyszín: Židovská 17, Pozsony

Nyitva tartás: naponta kivéve szombaton, 11.00 - 17.00

 

Zsinagóga Pozsonyban

synagoga ba

Az utolsó fenntartott zsinagóga a Heyduk utcában található nem messze a város történelmi központjától. 1923 és 1926 között épült Artúr Szalatnai-Slatinský építészmérnök tervei alapján. A zsinagóga óriási oszlopsoráral bűvöl el már az utcán, amelynek hét pillérje van. A beltér innovatív vasbetonkonstrukcióval és kortárs kubistarészletekkel (melyeknek történelmi jellegük van), kecsegteti látogatóit, mint például a női galéria árkádsora, a kovácsolt bima és a kőből faragott szentély. A zsinagóga építészeti megoldása figyelembe veszi az ortodox judaizmus követelményeit. A nők és a férfiak ülőhelye külön van választva, és a bima a fő imaházban található. Ugyanakkor szem előtt tartja a közösség egyéb igényeit is: a zsinagóga teret ad a tanulásra és kisebb összejövetelekre, és természetesen van öltöző és mellékhelyiség is. A zsinagóga a mai napig eredeti funkcióját látja el. Az épületben folyamatosan lesz elhelyezve néhány emléktábla a női galéria helyiségeiben 2011-ben.

Helyszín: Heyduk utca 11-13, Pozsony

Nyitva tartás: Szervezett csoportok előre megegyezhetnek a pozsonyi zsidó vallásközösséggel  

 

Zsinagóga Malackában (Malacky)

synagoga malacky

Szlovákia egyik legszebb zsinagógája, a zsidóközösség figyelemreméltó emlékműve Malackában található. 1900-ban épült a bécsi építészmérnök, Wilhelm Stiassny (1842-1910) tervei alapján az 1887- ben leégett zsinagóga helyére. Az eredeti zsinagóga Stiassny tervei alapján 1899-ben égett le. Az épület tipikus mór stílusban épült két toronnyal, patkó alakú boltívekkel és tipikus sárga-piros síkokkal, így a város legegzotikusabb épülete. Az épület jelenleg  a város tulajdona, és általános művészeti iskola működik benne. A beltérbe emelet építettek, az imaház alsó része műhelyként szolgál, a felső részben koncertterem található. Viszonylag sok autentikus építészeti elem maradt meg - a szentély, az öntöttvasas oszlopok és a figyelemre méltó kazettás mennyezet. A zsinagóga eredetileg abban a városrészben épült, ahol a második világháború előtt a zsidóközösség nagyrésze élt. A háború után ezeket a házakat lebontották.

Helyszín: Na brehu 2, Malacky

Nyitva tartás: bejelentés szerint

 

Zsinagóga Stomfán (Stupava)

synagoga stupava

A zsinagóga 1803-ban épült, és a Szlovákiában épült kilenc boltozatos zsinagóga két megmaradt példájának egyikeként tartjuk számon. A falu központjában található a Pállfy kastéllyal szemben. A külteret masszív falak és apró barokk ablakok jellemzik, nyeregtetővel és jellegzetes csúccsal, amely ovális szellőzőnyílásokkal van ellátva, és amely a Záhorie nevű régió tipikus építészeti eleme. Az imacsarnokban négy oszlop dominál, amelyek a kilencboltívű mennyezet tartják. Eredetileg a központban elhelyezkedő bimát keretezték. A zsinagóga külterének felújítása és mechanikai védelme 2008-ban fejeződött be a pozsonyi Jewrope nevű non-profit szervezet hosszúéves munkájának köszönhetően. A zsinagóga belterében továbbra is folyik a rekonstrukció és a restaurálás. A jövőben a zsinagóga központi archívumként és a szlovák zsidóközösség könyveinek értéktáraként fog szolgálni. A női galériában állandó kiállítás van tervben a zsidó kultúráról és a régió levéltáraiból származó levelekből. A zsinagógán kívül a zsidó kultúra iránt érdeklődők  meglátogathatják a kiterjedt és karbantartott temetőt, ahol számos figyelemreméltó sírkővet tekinthetnek meg (Pri Borníku nevű utca). 

Helyszín: Fő utca, Stomfa

Nyitva tartás: 2011-ig zárva

Cím

The Slovak Jewish Heritage Route , Slovenská cesta židovského kultúrneho dedičstva
 

Mi ajánlatunk az étkezésre:

Mi ajánlatunk a bevásárláshoz:

Mi ajánlatunk az outdoor aktivitásokra:

 • havefun - hlavna
  HAVE FUN Bernolákovo
  Különböző rendezvények megszervezésével foglalkozó társaság, amely sportolási rendezvények szervezésével tevékenykedik.
  távolság: 27,58 km
  benefit: 10 %, 15 % kedvezmény*
 • Paintball Bratislava
  Paintball Pozsony
  Paintball Pozsony 2 pályán kínál adrenalint és szórakozást.
  távolság: 24,8 km
 • Raftovanie Čunovo
  Rafting Dunacsúny
  Ez a vadvízi létesítmény egyike a világ legjobb létesítményeinek.
  távolság: 31,91 km

Mi ajánlatunk a kikapcsolódásra:

 • pivne kupele presporok - hlavna
  Sörfürdő BBB Pozsony - Prešpork
  Pozsony történelmi központjában található az első sörfürdő.
  távolság: 15,38 km
  benefit: 32 % Kedvezmény a kúrákra, 32 % kedvezmény a szállás árából

Mi ajánlatunk a kísérőre:

Mi ajánlatunk az esti életre:

Városok és falvak
Történelmi emlékek
Múzeumok és galériák
Turisztikai régiók
Fürdők és aquaparkok
Golf üdülőhelyek
Kerékpározás
Varázs

Kérdőív

Lenne igény egy komplett ellátás megszervezésére Szlovákiában?

Igen
Nem