Szlovákia / Szlovákiáról

 

Szlovákia - kis nagy ország

szlovákiaÁltalános tudnivalók Szlovákiáról

Szlovákia – hivatalos nevén Szlovák Köztársaság 49 035 km2 területen helyezkedik el, és élmények korlátlan tárházát kínálja minden látogatójának. Az utolsó népszámlálási adatok alapján az ország lakosainak száma 5 379 445. A lakosság 85,8%-a szlovák nemzetiségű.

 

Szlovákia mondhatni Európa közepén terül el, szomszédos országai: nyugaton Ausztria és Csehország, délen, a leghosszabb határvonalon Magyarország, keleten, a legrövidebb határvonalon Ukrajna és északon Lengyelország. Szlovákia 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Únióhoz, 2007. december 21-én lépett be a schengeni övezetbe. Szlovákia fizetőeszköze 2009. január 1-je óta az euró (€). További nemzetközi szervezetekben való tagság: NATO, OSN, UNESCO, OECD, OBSE, CERN, WHO és INTERPOL. Szlovákia lakosságának 69%-a római katolikus, 7%-a evangélikus, 5%-a görögkatolikus hívő, a felekezet nélküliek a lakosság 13%-át teszik ki.

Szlovákia politikai rendszere parlamentáris demokrácia. Az állam élén a köztársasági elnök áll, akit az állampolgárok 5 évre választanak meg. A parlamentnek, Szlovák Nemzeti Tanács, 150 képviselője van, akiket 4 éves időszakra választanak az állampolgárok. A végrehajtó hatalom a kormány kezében összpontosul, amelyet a miniszterelnök vezet. Szlovákia a mérsékelt éghajlati övezetben fekszik, melynek legfőbb jellemzője a 4 évszak váltakozása. Az időjárást nagyban befolyásolja a tengerszint feletti magasság is. Az alföldi nyarak szárazak és melegek, de egy tátrai kirándulás alkalmával akár havazhat is.

 

Mi mindent élhet át Szlovákiában?

vlkolínec

Történelmi utak. Szlovákiában természeti szépségei mellett számos, legendákkal körbeszőtt történelmi vár és kastély található, amelyek a régmúlt korok idejébe kalauzolnak minket. Fedezze fel hát Ön is általuk a világszerte híres és páratlan szlovák néphagyományt, szokásaival, tradicionális ételkülönlegességeit. Élvezze az itt élők vendégszeretetét, s hagyja hogy a szórakozásé legyen a főszerep.

 

zsolnaSzép városok. A mai Szlovákia területén a múlt korok számos történelmi és kulturális hagyatékát kísérhetjük figyelemmel. Az ország 138 városából mintegy 18, a városi műemlék rezervátumok sorát gazdagítja. E városok mindegyike rendelkezik valamilyen  sajátos, semmihez sem hasonlítható látványossággal. Szlovákia  88 műemlékzónával büszkélkedhet.

 

szlovák paradicsomTermészet és túrák. Szlovákia, ez az Európa szívében elterülő ország, viszonylag kis területe ellenére rengeteg természeti szépséggel rendelkezik. Több mint 1000, természetileg védett területtel rendelkezik. Területén 9 nemzeti park, és 16 ritka növény- és állatvilágáról nevezetes védett vidék található. Szlovákia bármely vidékét választja is úti célul, garantáltan felejthetetlen élményben lesz része.

 

pőstyéni fürdőFürdők és aquaparkok. Szlovákia fürdőinek jótékony hatását világszerte elismerik. Fürdői elsősorban olyan látogatók nagyrabecsülését vívták ki, akik egészségügyi panaszaira ásványi forrásai gyógyító hatással bírnak. Bármelyiket is részesítse előnyben, mind biztosítja a kellemes környezetet természeti szépségekkel, történelmi látványosságokat, aktív és passzív turisztikai lehetőségek kimeríthetetlen tárát.

 

golf_bernolakovo_170_120Golf. Golfoljon  Szlovákia gyönyörű környezetében. A szlovák golfklubokat az egyedülálló környezet teszi különlegessé, amelyben elhelyezkednek. Golfozzon történelmi környezetben barokk kastéllyal vagy a világ legkisebb magashegységének hegylábánál, a kilátás és az élmény garantáltal felejthetetlen lesz. A központokban számos kiegészítő szolgáltatás áll a vendégek rendelkezésére, például grill party vagy golftanfolyamok.

 

magas- tátra

Síelés. A világ legkisebb magashegysége, a Magas – Tátra egész év folyamán remek hely a kikapcsolódásra. A téli sportok szerelmeseit is számos lehetőség várja. Gyönyörű kilátás nyílik a Lomnici - csúcsra, ahogy a Rysy és a Chopok csúcsokra is. A kristálytiszta hegyi tavak, patakok, tengerszemek, vízesések is érdekes látnivalóként szolgálnak. Továbbá több mint 30  európai színvonalú síközpontból válogathatnak az idelátogatók.

 

cykloturistikaKerékpározás. Szlovákiában jól kijelölt, különböző hosszúságú és nehézségű kerékpárutakat talál. Üljön kerékpárra, és ismerje meg a történelmi városokat, valamint a gyönyörű természetet. Tartson pihenőt a számos természetes tónál vagy víztározónál, és élvezze a vízi környezetet. A szlovák kerékpárutak a kerékpározás bármely fajtájának eleget tesznek.

 
 
Hogyan juthat el Szlovákiába?


poprádi repülőtér

Szlovákiában a közlekedés minden fajtája képviselve van, legyen szó úti, vízi vagy légi közlekedésről. Ha mégis a leggyorsabb közlekedési módot részesíti előnyben, akkor az ország nyugati részén, Pozsonyban modern repülőtér, északon Poprádon közvetlenül a Tátra hegylábánál, míg keleten Kassa, a modern metropolisz, a második legnagyobb város repülőtere áll rendelkezésére.

 

 

Mik a "leg - legek" Szlovákiában?


szepesi vár

Szlovákiában megtalálja azt, amit sehol máshol a világon nem találhat meg. Szlovák Karszt, a legszerteágazóbb karszt területekkel büszkélkedhet Közép – Európában, mintegy 1 100 barlangot foglal magába. A Szepesi vár, a legnagyobb kiterjedésű középkori várközpont egész Közép –Európában. Vörös kő, a legnagyobb kiterjedésű földalatti járatokkal rendelkezik egész Közép – Európában. A világ legmagasabb gótikus faoltára Lőcse városában található. Pozsonyban található Európa legrégibb nyilvános parkja a Janko Král park. 

És számos egyéb elbűvölő LEG, melyeket saját szemükkel kell látni és megismerni.  Szlovákia Európa azon része, amely minden lépésen tartogat valami érdékeset -  egyszerűen a  "kis nagy ország"

Kérdőív

Lenne igény egy komplett ellátás megszervezésére Szlovákiában?

Igen
Nem


Használja ki az online foglalás előnyeit!


restauracie_hu