Szlovákia / Érdekességek listája / Városok és községek / Királyi városok - Bazin, Búrszentgyörgy, Modor

Királyi városok - Bazin, Búrszentgyörgy, Modor

Kralovske mesta
Krážovské mestá - Pezinok, Svätý Jur, Modra

Bazin (Pezinok)

pezinok

Városháza

 • cím: Városháza tér (Radničné nám.) 7, 902 01 Bazin (Pezinok)
 • tel.:  033/6901 113 (ügyfélszolgálati iroda)
 • fax:  033/641 23 03
 • web: www.pezinok.sk 

Bazin régi bortermelő város a Kis-Kárpátok kerekded lejtői által védve, amely emberemlékezet óta csendestársa a város gazdag történelmének. A főváros - Pozsony közelsége, a város könnyű megközelíthetősége az úton vagy síneken, a szőlészet és borászat tartós hagyománya, valamint a különleges gasztronómia vonzza a turistákat és a látogatókat ebbe a sokoldalú városba. A szőlőművelés és bortermelés határozza meg a lakosság zömének az életstílusát. A mára már megszűnt aranybányászaton kívül Bazin a jelenleg is virágzó téglagyártásról és a használati valamint művészi célra gyártott keramikájáról is ismert. A város gazdasági profilját az építőipar, a gépipar, és az apró kézművestárgyak készítése egészíti ki. Nagy ajándék, amelyet a Kárpátok ajándékozott a városnak, a téli sportok központja a Baba hegyen, nyáron pedig a gyalogtúrára alkalmas terep a kijelölt turistaösvényeken. Az összes városi erdő része a Kis-Kárpátok védett területének. A bükk- és tölgyerdők dominálnak itt.

Képgaléria

pezinok1 pezinok2 pezinok3 pezinok4

Búrszentgyörgy (Svätý Jur)

svaty jur

Információs központ

 • cím: Prostredná 64, 90021 Búrszentgyörgy (Svätý Jur)
 • tel.: 02/4497 04 49-52
 • web: www.svatyjur.sk

Búrszentgyörgy középkori szőlőtermesztő városka a Kis-Kárpátok hegylábánál. Az első írásos feljegyzés a városról 1209-ből származik, amikor Búrszentgyörgy Szentgyörgyi és Bazini grófi család birtokában volt. 1647-ban a város III. Ferdinándtól szabad királyi városi jogokat kapott. Búrszentgyörgy építészetileg a leghagyományosabb bortermelő város Szlovákiában. A város történelmi központja a hagyományos borászati házakkal 1990-ben városi művédelmi területté lett nyilvánítva. A legjelentősebb műemlékek a Zichy család kastélya, a Szent György gótikus templom eredeti kőoltárával és a régi fából készült haranglábbal, a Szentháromság templom, a Piarista kolostor és a Pállfy kastély. A történelmi látnivalók kiegészítik a megmaradt  városfalakat. Búrszentgyörgy lejtői fölött található a szláv erődítmény maradványa és  a Fehérkő (Biely kameň) középkori vár romjai. Búrszentgyörgy közelében található a Súr Nemzeti Természeti Rezervátum, az egyszeri sekély tó a Kis-kárpátoki patakok hordalékaival. Jellemző borfajták a rizlingszilváni (Müller Thurgau), a Bott Frigyes (Rizling rýnsky), az Olaszliszkai (Pesecká leánka), a Kékfrankos (Frankovka modrá) és a Svätovavrinecké. 

Képgaléria

svaty jur1 svaty jur2 svaty jur3 

 

Modor (Modra)

modra

Turisztikai-információs központ

A benépesítés első jelei Modor környékén i.e. a 3. évezredig nyúlnak vissza. Az első írásos feljegyzés Modorról a 12. és a 13. századból származik. A legrégebbi megbízható dokumentációs forrás, amelyben a Modor nevű falu szerepel, az 1256-ból származó IV. Béla levele. Modor 1361-ben Nagy Lajostól városi kiváltságokat kapott. I. Miksa kiterjesztette Modor kiváltságait. 1607-ben Rudolf magyar királytól szabad királyi városi rangot és saját címert kapott. Erődítményei 1610 és 1646 között épültek három kapuval. Az ún Felső kapu rész a mai napig áll. A 17. és 18. században ment végbe Modor felvirágzásra az urbanizáció, építészet, gazdaság, vallás és a kultúra terén. A szabad királyi város kiváltságait Modor 1876-ig tartotta meg. 1923-ban vált olyan nagy községgé, hogy városnak lehetett nevezni. A 2. világháború után város maradt, és 1949-ig a Kerületi Nemzeti Bizottság székhelyévé vált, amikor azt Modorból Bazinba helyezték át. 1991-ben történelmi magját műemlékvédelmi területté nyilvánították.

Képgaléria

modra1 modra2

Cím

Elérhetőség

 

Mi ajánlatunk az étkezésre:

Mi ajánlatunk a bevásárláshoz:

Mi ajánlatunk az outdoor aktivitásokra:

 • havefun - hlavna
  HAVE FUN Bernolákovo
  Különböző rendezvények megszervezésével foglalkozó társaság, amely sportolási rendezvények szervezésével tevékenykedik.
  távolság: 7,12 km
  benefit: 10 %, 15 % kedvezmény*
 • Paintball Bratislava
  Paintball Pozsony
  Paintball Pozsony 2 pályán kínál adrenalint és szórakozást.
  távolság: 17,64 km
 • Raftovanie Čunovo
  Rafting Dunacsúny
  Ez a vadvízi létesítmény egyike a világ legjobb létesítményeinek.
  távolság: 24,38 km

Mi ajánlatunk a kikapcsolódásra:

 • pivne kupele presporok - hlavna
  Sörfürdő BBB Pozsony - Prešpork
  Pozsony történelmi központjában található az első sörfürdő.
  távolság: 18,23 km
  benefit: 32 % Kedvezmény a kúrákra, 32 % kedvezmény a szállás árából

Mi ajánlatunk a kísérőre:

Mi ajánlatunk az esti életre:

Városok és falvak
Történelmi emlékek
Múzeumok és galériák
Turisztikai régiók
Fürdők és aquaparkok
Golf üdülőhelyek
Kerékpározás
Varázs

Kérdőív

Lenne igény egy komplett ellátás megszervezésére Szlovákiában?

Igen
Nem