Szlovákia / Szlovákiáról / Régiók / Dél- Közép Szlovákia

 selmecbánya

Történelmi városok:

Látogasson el az idegenforgalmilag közkedvelt és érdekes történelmű Selmecbányára. A fémbányászat és fémfeldolgozás, főleg az arany- és ezüstbányászat, ebben a régmúltú bányavárosban egészen a bronzkorig tekint vissza. A város erődítménye és címere a 13. századból származik, ez utóbbi a legrégibb fennmaradt címer Szlovákiában. Már megérkezéskor felkelti figyelmünket a város domináns épülete, az Új Vár, amely a Leányhegyen található. Megtekinthető itt egy kiállítás a török időkről. A legfelső szintről felejthetetlen kilátás nyílik a városra és annak környékére. A Paradajzom hegy nyúlványán áll a Régi Vár komplexuma. Ennek része a Szűzmária templom, A Szent Mihály Kápolna, és a „Himmelreich” nevű bástya is, amelyet régen börtönként és kínzókamraként használtak. Jelenleg a Szlovák Bányamúzeum tárlata tekinthető itt meg. A várostól nem messze található skanzen az András szállítóakna eredeti részében és a Bartolomeus szállítóaknánál. Selmecbánya városi műemlékvédelmi övezet és 1993-tól az UNESCO listáján is megtalálható.

besztercebányaBesztercebánya az első városok közé tartozik, amelyeket besoroltak a városi műemlékvédelmi övezetbe. A város az itteni arany- és rézbányászat kezdete óta ismert. Besztercebánya központja történelmi örökség és a vár környékét nemzeti kulturális örökségként jegyzik. A városban több múzeum várja a látogatókat, amelyek a város múltjába engednek betekintést.

A turisztika szerelmesei a környéken több mint ötszáz kilométer hosszú kijelölt gyalogtúra utat találhatnak. Ezek magas színvonalának köszönhetően Besztercebánya idegenforgalmi szempontból Szlovákia legjobban kijelölt területeihez tartozik. 2007 óta a turisták számára új gyalogtúra utak érhetőek el a városi erdők területén, mint például a Városi Parkerdő Urpin – Stará kopa vagy a Városi Parkerdő Podlavice – Laskomer. Besztercebánya látogatásakor egybeköthetjük a történelem és természet megismerését. Mindemellet sok szórakozási és kulturális lehetőséget nyújt minden korosztály számára. 
 

selmeci hegyekSzép természet

A Selmeci-hegység (Štiavnické vrchy) vidéke népszerűségét a turisták körében meseszép természeti adottságaival, halastavaival, illetve víztározói kínálta gazdag programjaival vívta ki. Selmecbánya környékén izgalmas kerékpárutak találhatók, amik erdőkön át a hegyes terepekig ágaznak. Maga a város Szlovákia egyik ékessége, hiszen rengeteg történelmi műemléket sorakoztat fel. Különösen látogatott a helyi bányamúzeum földalatti kiállításával. Kerékpártúráját igazán érdemes összekötni ezen kulturális programok egyikével.

szliácsfürdő

 

 

 

 

 

park snow donovaly

Kérdőív

Lenne igény egy komplett ellátás megszervezésére Szlovákiában?

Igen
Nem


restauracie_hu


Használja ki az online foglalás előnyeit!